Procés participatiu sobre la implantació d'energia eòlica

28/11/2019

Procés participatiu sobre la implantació d'energia eòlica

L'Ajuntament del Pinell ahir va fer una xarrada informativa sobre els parc eòlics que afecten al municipi on es va explicar l'estat de tramitació en que es troben el "parc eòlic Los Aligars" i el "parc eòlic La Tossa - Mola d'en Pasqual"
 
Paral·lelament també es va informar que s'inicia un procés participatiu on els veïns i veïnes, majors de 16 anys i empadronats al municipi, podran opinar sobre la possibilitat d'mplantació eòlica en zones compatibles. Tot i que este procés no afecta als parcs nombrats anteriorment es fa amb previsió de poder afrontar els projectes que es puguen planificar en un futur. Es podrà participar en la consulta tots els dies laborals, de 9 h a 14 h, fins al dimecres dia 4, a les 14 h, i el diumenge de 9 h a 13 h a les oficines municipals. Cal portar document acreditatiu (NIE, DNI...) per poder participarhi
 
A les oficines de l'Ajuntament es facilitaran unes butlletes on es podrà respondre la seguent pregunta:
 

Vols que l’Ajuntament del Pinell acullo projectes d’energia eòlica?

 

Si          No


*En Aquesta consulta queden excloses les zones protegides de les serres de Pàndols i de Cavalls i  la carena de La Talaya.
 
 
La opinió exposada en este procés participatiu serà tinguda en compte en el moment que s’inicio qualsevol expedient de projectes eòlics en el terme municipal del Pinell de Brai. En cas que el resultat a la consulta sigui el “si” a la implantació eòlica l’Ajuntament planejarà conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i les empreses promotores dels parcs diferents zones on ubicar aquest projectes, aprofitant les línies d’evacuació electrica existents i salvaguardant els entorns protegits. En cas que el resultat sigue “No” a la implantació eòlica, l’Ajuntament farà oposició a aquests projectes i s’oposarà, amb tots els mitjans necessaris, per evitar la implantació dels projectes eòlics promoguts per empreses privades.
 
El funcionament d’aquesta consulta està regit per les bases que s’adjunten en l’annex 1 i que també s’aproven en aquest acord.
 
També cal deixar clar que l’acollida d’energia eòlica supera l’abast municipal i que en aquest procés hi intervenen diferents departament de la Generalitat de Catalunya així com altres administracions competents.
 
El resultat de la consulta en cap cas serà un aval per prevaricar i no tenir en compte les normatives que regulen la instauració de parcs eòlics en els diferents territoris de Catalunya, es faran polítiques d’acord amb el resultat de la consulta dintre el marc legal vigent. Per tant, el caràcter desta consulta es per recollir sensibilitats i introduir-les, en la mesura de lo possible, en les decisions dels diferents grups polítics al consistori. 
 
 
Anéx 1:
 

BASES REGULADORES DEL PROCÉS PER SOL·LICITAR L’OPINIÓ DELS VEÏNS DEL MUNICIPI DEL PINELL DE BRAI MITJANÇANT CONSULTA POPULAR NO REFERENDÀRIA D’INICIATIVA INSTITUCIONAL EN RELACIÓ A LA POSSIBLE IMPLANTACIÓ DE PROJECTES D’ENERGIA EÒLICA

 

L’article 23 de la Constitució Espanyola regula el dret de participació en els assumptes públics i l’article 29 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya regula el dret de participació dels ciutadans en els afers públics en els supòsits i en els termes que estableixen l’Estatut i les Lleis.

 

La Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, recull la participació ciutadana com a principi general de l’actuació de les administracions públiques de Catalunya i estableix que aquestes han de fomentar la participació ciutadana en les actuacions administratives de llur competència per tal de recollir les propostes, els suggeriments i les iniciatives de la ciutadania.

 

La consulta popular és un instrument de participació ciutadana directa en els assumptes públics pel qual els governs locals copsen l’opinió de la ciutadania sobre assumptes de rellevància que siguin competència de l’ens local. La normativa de règim local recull aquest instrument i també la normativa sectorial específica, en concret en la Llei 10/2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana.

 

Durant els últims mesos s’ha conegut la planificació de diversos projectes de parcs eòlics a la Terra Alta, és probable que el municipi es trobi en nous projectes eòlics que l’afecten directa o indirectament. 

 

A tal efecte considera adient, promoure la participació dels veïns i sol·licitar la seva opinió en relació a que el consistori promogue l’energia eòlica en les zones compatibles.

 

Per tot això es proposa i s’acorda per unanimitat:

1.- Aprovar la proposta per promoure una consulta popular d’iniciativa institucional en relació a la possible implantació de projectes d’energia eòlica. 

 

2.- Aprovar les següents BASES que han de regir aquest procés de participació dels veïns:

 

Primera. Objecte de la consulta.

Determinar l’opinió ciutadana sobre la possible implantació d’energia eòlica al municipi del Pinell de Brai

 

Segona. Caràcter de la consulta.

En correspondència amb la naturalesa de les consultes populars en general i aquesta en particular, el resultat no pot ser vinculant per l’Ajuntament. No obstant, l’equip de govern municipal pren el compromís d’acceptar el resultat de la consulta i obrar conseqüentment, segons la participació de la clàusula vuitena. Els resultats d'esta consulta tindran una vigència de 5 anys i sempre que el consistori ho cregui convenient es podrà replantejar la pregunta o impulsar un nou procés de participació ciutadana més concret

 

Tercera. Dret de vot.

Tindran dret a vot totes les persones físiques que el dia 28 de novembre de 2019 siguin majors de 16 anys i constin empadronades al municipi a la data abans esmentada.

 

Per a poder votar caldrà la identificació documental de la persona. A tal efecte caldrà aportar en el moment d’emetre el vot qualsevol tipus de document públic que acrediti la mateixa: 

DNI/NIF, passaport, NIE  (en el cas que no tingui fotografia s’haurà de presentar també el document d’identitat del seu país) o carnet de conduir.

No es permet la delegació del vot.

L’òrgan municipal corresponent ha d’elaborar el llistat de persones legitimades a partir de les dades existents al Padró, d’acord amb les indicacions detallades.

 

Quarta. La pregunta i sentit del vot.

La pregunta que es realitzarà és:

“Vols que l’Ajuntament del Pinell de Brai acullo projectes d’energia eòlica?”

Si        No

 

*En Aquesta consulta queden excloses les zones protegides de les serres de Pàndols i de Cavalls i  la carena de La Talaya.

 

El sentit del vot, en resposta a la pregunta formulada, es realitzarà marcant una creu. 

La no marcació de cap casella de la papereta computarà com a vot en blanc. Computarà com a vot nul la marcació de més d’una casella que implica votar més d’una opció. Qualsevol papereta que tingui ratllada alguna opció o que tingui qualsevol cosa escrita també computarà com a vot nul.  

 

Cinquena.- La data i llocs de la consulta.

La consulta es celebrarà durant els dies 28 de novembre de 2019 al 4 de desembre.. 

El lloc habilitat per a la consulta serà les oficines de l’Ajuntament de Pinell de Brai, situat a la Plaça Catalunya 1 octubre de 2017, núm. 1. L’horari de la votació serà de dilluns a divendres de 9h a 14:00h i el diumenge de 9 a 13:00h.

 

Sisena. El cens.

El cens de la consulta estarà format per les persones físiques que el dia 28 de novembre de 2019 siguin majors de 16 anys i constin empadronades al municipi a la data abans esmentada.

 

Setena. Campanya d’informació i debat públic.

L’Ajuntament farà una xerrada informativa prèvia a la consulta per informar a la població.

 

Vuitena. Participació.

Per tal de donar eficàcia al resultat obtingut s’estableix que la participació efectiva en la consulta és del 35% del cens. L’opció guanyadora serà la que obtingui un nombre de vots superior dels vots emesos i vàlids. En cas de no assolir el mínim de participació aquesta consulta no serà vàlida

 

Novena. Col·laboració municipal.

La corporació municipal facilitarà tots els recursos humans i mitjans tècnics per tal de que la consulta es celebro en les millors condicions. 

L’Ajuntament posarà a disposició dels votants les corresponents paperetes i sobres per a la votació.

Entre el personal de la Corporació, designarà els empleats que es responsabilitzaran de la mesa de votació, i finalment, serà el secretari municipal qui donarà fe dels resultats obtinguts. Al mateix temps es publicaran tots els documents i informacions d’interès per a la consulta.

 

Desena. Escrutini.

L’obertura de l’urna es realitzarà en sessió pública a partir del tancament de la votació el dia 4 de desembre i el resultat es publicarà pels diferents mitjans de comunicació municipals (ban, web municipal, APP E-Bando,...).

 

Onzena. Subsidiarietat normativa.

Tot allò que no estigui regulat per aquestes Bases, es prendrà en consideració la Llei 10/2014, de 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i altres formes de participació ciutadana, i qualsevol altre normativa que li sigui d’aplicació. 

Menú principal